Zoekwoordenonderzoek: een praktische handleiding

Het startpunt van zoekmachine-optimalisatie is een zoekwoordenonderzoek. Het vormt de basis en het startpunt voor SEO, omdat je met dit onderzoek bepaald welke content het meest relevant is voor je bezoekers. Maar hoe weet je dan wat je precies moet doen? Waar begin je en wat zijn de aandachtspunten? In dit blog vertel ik je meer over het zoekwoordenonderzoek en welke tools je hiervoor kunt gebruiken.

Waarom zoekwoordenonderzoek belangrijk is

Wil je content optimaliseren? Dan is een zoekwoordenonderzoek noodzakelijk. Door een zoekwoordenonderzoek te doen weet je met welke woorden gebruikers zoeken en voeg je extra waarde toe aan de content op je website. Je legt hiermee de basis om jouw content te optimaliseren voor SEO en dit is essentieel om goed te scoren in Google. 

Hoe doe ik een zoekwoordenonderzoek?

Begin je met een content-strategie, of wil je je teksten optimaliseren, dan is het belangrijk dat je data hebt waarop je kunt sturen. Zoekwoorden, maar ook zoekvolume of concurrentie dat ook wil scoren op hetzelfde zoekwoord. Deze data verkrijg je door een zoekwoordenonderzoek met de volgende stappen:

Stap 1: Brainstorm

Je bezoekers zijn net mensen. Daarom begin je een zoekwoordenonderzoek met zelf logisch nadenken. Met welke zoektermen wil je bovenaan in Google staan? Begin met het maken van een lijst waarin je alles opschrijft wat maar bij je opkomt. Is jouw specialisatie SEO, schrijf dan alle woorden op die daarmee raakvlak hebben zoals ‘SEO’, ‘zoekwoordenonderzoek’, ‘vindbaar in Google’ en ‘zoekmachineoptimalisatie, maar ook: ‘Hoe maak ik mijn website vindbaar’. Niets is fout, alles mag. Noteer gewoon wat in je opkomt! Verplaats je ook in de intentie van de zoeker: waar wil hij of zij antwoord op krijgen? Door zelf goed na te denken kom je uiteindelijk tot een lange lijst met zoekwoorden.

Stap 2: Vragen en rondkijken

Een manier om hier verder over na te denken is het door je omgeving te vragen. Vraag eens aan mensen in je omgeving zoals vrienden en familie, hoe zij zoeken naar een SEO-specialist en je gaat ongetwijfeld verrassende antwoorden krijgen. Probeer hierbij ook zo weinig mogelijk in te vullen, zo krijg je de meest open en betrouwbare antwoorden. Zo zou ik bijvoorbeeld kunnen vragen: “Waar zoek jij naar, als jij jouw website beter vindbaar wilt maken?”. Bekijk ook eens de websites van concurrenten om te zien welke zoekwoorden zij veel gebruiken. Hier komt ook altijd veel inspiratie vandaan.

Stap 3. Google Suggest en gerelateerde zoekopdrachten

De informatie uit Google Suggest is waardevol en ook nog eens heel eenvoudig te gebruiken. Ga naar Google en vul je zoekterm in zoals je dat normaal gesproken ook zou doen. Google geeft je automatisch een aantal suggesties wanneer je begint met typen. De meest betrouwbare zoekwoorden krijg je als je je browser opent in Incognito modus, zo houdt Google het minst rekening met eerdere zoekopdrachten. Een anoniem scherm of incognito-venster open je door in Google Chrome met je rechtermuisknop het Chrome-icoontje te klikken en op “nieuw incognito venster’ te klikken. In Firefox werkt dat hetzelfde, alleen heet een incognito venster hier een privé-venster. Ook de zoekwoordensuggesties zijn goed te gebruiken. Dit zijn de zoekwoorden die je onderaan op de SERP ziet. Noteer ook hier de relevante keywords in je lijst met zoekwoorden.

Stap 4: Zoekwoordenplanner

De zoekwoordenplanner is de eerste echte tool die ik veel gebruik voor het doen van een zoekwoordenonderzoek. Eigenlijk is de keywordplanner van Google Ads bedoeld voor SEA-campagnes, maar hij is ook prima te gebruiken als tool voor SEO. Open je Google Ads account, klik op tools en kies onder ‘Planning’ voor ‘zoekwoordenplanner’. Kies dan voor de optie ‘Nieuwe zoekwoorden vinden’. Hier geef je woorden of zinsdelen op die relevantie hebben met waar je op gevonden wilt worden. Vul hier een stuk of vijf woorden in. Vervolgens zie je een lijst met zoekwoorden. Bovenaan staan de zoekwoorden die je zelf hebt ingevuld. Wat voor jou belangrijk is, is het zoekwoord, het gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten en de concurrentie. Deze gegevens gebruik je om de beste zoekwoorden te vinden. Ben je op zoek naar zoekwoorden uit verschillende landen of met meerdere talen, dan kun je hier nog de locatie, taal en het zoeknetwerk uitbreiden.
Klik rechtsboven in het scherm op ‘Zoekwoordideeën downloaden” om de volledige lijst te downloaden. Heb je nog geen Google Ads account of een campagne draaien? Dan is UberSuggest een prima vervangende tool.

Stap 5: Google Search Console

Met Search Console of webmaster tool maak je inzichtelijk hoe je website presteert. Je ziet hier ook op welke zoektermen je al gevonden wordt. Dit is ook precies de reden dat Google Search Console als laatste in het rijtje staat. Begin je met een zoekwoordenonderzoek, dan heb je het liefst een blanco canvas. Search Console geeft de zoekwoorden weer die al voor verkeer zorgen naar je website, niet per se de zoekwoorden waar je óók op gevonden wilt worden. In de nieuwe versie van Search Console vind je de zoekwoorden via ‘prestaties’. Ook deze lijst exporteer je door op het pijltje met het streepje eronder te klikken.

Stap 6: Zoekwoorden verzamelen

Je hebt nu meerdere lijsten met zoekwoorden die mogelijk voor jou interessant zijn. Deze lijsten voeg je samen in een Excel-document. Verwijder alle dubbele zoekwoorden en verwijder ook gelijk de zoekwoorden die minder relevant zijn. Het is onmogelijk om op al deze keywords te ranken, daarom wil je bepaalde focus-keywords hebben waar jij je op gaat richten. Maar hoe weet je dan welke keywords het beste zijn voor jou? Ook dat bepaal je in de zoekwoordenplanner van Google Ads. Ga weer naar Google Ads toe en kies onder ‘Planning’ voor ‘Zoekwoordenplanner’. Maar in plaats van ‘Nieuwe zoekwoorden vinden’, Kies je nu voor ‘Zoekvolume en prognoses bekijken’. Voeg jouw lijst toe of upload het bestand waar al jouw zoekwoorden in staan. Klik dan op ‘aan de slag’ en klik vervolgens in het menu op ‘historische statistieken’. In deze tabel zie je het zoekwoord, de gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten en de concurrentie. Er staan nog andere gegevens in de tabel, maar deze heb je voor SEO niet nodig. Is de lijst compleet, download deze dan in Excel en je zoekwoordenlijst is klaar.

Meteen aan de slag met een zoekwoordenonderzoek?

Het zoekwoordenonderzoek is natuurlijk het begin van het optimaliseren van de content. De volgende stap is het verwerken van deze keywords in je teksten. Wil je weten hoe je dat doet of heb je hulp nodig bij het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek? Stel een vraag via het contactformulier of neem direct contact op en we bespreken het tijdens een kop koffie! 


«