
SEO is in veel gevallen het startpunt van je online marketing aanpak. Bovendien is het een belangrijk onderdeel voor het lange termijn-succes van je online vindbaarheid. Wil je meer bezoekers naar je website genereren via zoekmachines, zonder te adverteren? Dan moet je aan de slag met Search Engine Optimization. Ik vertel precies waar je moet beginnen. Lees deze handleiding, en krijg meer websitebezoekers vanuit Google!
Wat is SEO?
SEO staat voor Search Engine Optimization – zoekmachine optimalisatie dus. Online marketeers die zich hiermee bezig houden, proberen het verkeer vanuit zoekmachines zoals Google te maximaliseren, door hoge posities op belangrijke zoektermen te behalen.
Om dit voor elkaar te krijgen, start je met het optimaliseren van je website, en creëer je een relevante zoekervaring voor de gebruikers van zoekmachines zoals Google.
Er zijn in principe 3 ‘grote’ spelers in Nederland, wat betreft zoekmachines. Die zijn bij de meesten wel bekend:
- Google heeft in Nederland een marktaandeel van zo’n 93%.
- Bing, van Microsoft, moet het met niet meer dan 5% doen.
- Yahoo, en wat andere kleinere zoekmachines, hebben zo’n 2% marktaandeel.
Google is dus veruit de bekendste, en de grootste. Zeker op mobiele apparaten wordt er verreweg het vaakst gezocht via Google: maar liefst 99%.
Hoe werkt een zoekmachine?
Een zoekmachine is eigenlijk een antwoordenmachine. Je stelt een vraag, en de machine geeft het meest relevante antwoord terug. Zo’n zoekmachine moet dus alle mogelijke antwoorden van te voren in kaart brengen.
Zoekmachines krijgen het dus voor elkaar om alle openbare content op het internet te verzamelen. Hiervoor maken ze gebruik van zogenaamde crawlers. Een crawler is een bot die op je website komt en je pagina’s indexeert (opslaat). Zo “leest” hij waar je pagina over gaat.
Het algoritme bepaalt uiteindelijk welke resultaten het meest relevant zijn voor de zoekopdracht.
Wanneer sta je bovenaan?
Bovenaan in Google. Het is een plekje waar veel marketeers voor strijden.
Allereerst: waarom zou je bovenaan willen staan? Kruip in de gedachten van iemand die naar iets op zoek is op het internet. Dat kan bijvoorbeeld een oplossing zijn voor een probleem, of een bepaald product waarnaar hij op zoek is.
Tegenwoordig zijn we zo gewend aan het gemak van het internet, dat we onszelf zo zouden kunnen definiëren:
- We zijn lui: we gaan absoluut geen moeite doen om onze informatie op een plek te vinden die verder weg ligt dan één klik
- We zijn dom: alles moet ons worden voorgeschoteld, want alle informatie is immers toch zo beschikbaar
- We hebben weinig aandacht: we focussen ons maar op één ding tegelijk
Met andere woorden: ga je aan de slag met optimalisatie voor je doelgroep, houd dan deze drie kenmerken goed in gedachten.
Dit is Google’s mission statement:
"We willen de informatie van de wereld voor iedereen verzamelen, en voor iedereen toegankelijk maken binnen slechts één klik. Daarbij bieden we de gebruiker een kwalitatieve ervaring, met een relevant antwoord."
Wellicht een open deur, maar je moet dus relevant zijn. Relevant wordt je als je unieke content aanbiedt en de gebruiker een kwalitatieve ervaring biedt.
Bovendien gaan zoekmachines tegenwoordig veel verder dan alleen content in de vorm van tekst. Zoekmachines geven veel meer resultaten weer. Denk aan:
- Afbeeldingen
- Video's
- Lokale zoekresultaten
- Google maps
- Shopping
- Nieuws
Voor dit soort type zoekopdrachten kun je dus zélf content optimaliseren, om uiteindelijk meer traffic, en hopelijk dus meer conversies te realiseren.
Rankingfactoren
Er zijn ontelbaar veel verschillende mogelijkheden om je positie in zoekmachines te versterken. Al deze factoren zouden we in principe kunnen onderverdelen in drie categorieën:
- De techniek van je website;
- De content op je website;
- De autoriteit die je domein én je pagina heeft verkregen, volgens de zoekmachine
Techniek
Bij techniek gaat het voornamelijk om twee dingen:
- Biedt je website een goede gebruikerservaring voor de gebruiker – met name bepaald door snelheid?
- Is het voor zoekmachines goed mogelijk om de content op je website te scannen en te indexeren? Daarbij geldt, steeds vaker gelukkig, als het voor de gebruiker een duidelijk verhaal is, is dat voor de zoekmachines ook.
Content
Vanzelfsprekend wordt je pagina weergegeven bij een bepaalde zoekterm, als de content die je op die pagina hebt relevant is. Zoekmachines kijken uiteraard als eerste naar de zoektermen die zijn ingevoerd. Ook worden ze gelukkig steeds beter in het herkennen van synoniemen en andere samenstellingen van vragen en zinnen. Ook de wijze waarop je met die zoekwoorden omgaat (de zogenaamde ‘semantiek’), is belangrijk voor het algoritme van Google.
Autoriteit
Zodra je website technisch goed presteert, en je content sluit aan bij de zoekopdrachten van de gebruiker, is het nog de vraag of je ook écht antwoord geeft op de zoekopdracht. Google kijkt daarvoor naar verschillende gegevens over je website. Wordt je bijvoorbeeld vaak door andere, relevante pagina’s genoemd, door middel van een link naar jouw pagina? Dan herkent het algoritme dat als een soort ‘autoriteitspunt’. Ook sociale signalen, zoals shares en interactie op social media, laten zien dat je hoogwaardige content bezit en tellen dus mee in de rankingsfactoren.
Praktische handleiding
Nu je weet hoe zoekmachines werken, en hoe je een hoge positie in de zoekresultaten krijgt, kun je aan de slag!
DIt is een logisch stappenplan om ervoor te zorgen dat je SEO strategie gaat werken:
- Doe een zoekwoordenonderzoek
- Optimaliseer je website op technisch gebied
- Schrijf goede content
- Verbeter je autoriteitsscores
1. Doe een zoekwoordenonderzoek
Een goede online marketeer werkt nooit vanuit aannames. Je zult een goede online marketeer dus nooit horen zeggen: ‘ik neem aan dat men vooral op deze term of termen zoekt, dus daar ga ik me op focussen’. SEO optimalisatie kost veel tijd; hoe zonde zou het zijn als je de verkeerde woorden kiest om je op te focussen?
Daarom moet je altijd beginnen met het uitvoeren van een goed zoekwoordenonderzoek. En dat is best makkelijk, en gratis!
Via Google Ads kan iedereen een gratis zoekwoordenonderzoek uitvoeren met de Zoekwoordplanner. Daarin zie je best veel belangrijke data die je op weg kunnen helpen, namelijk:
- Het aantal maandelijkse zoekopdrachten (gemiddeld, over de laatste 12 maanden)
- Ideeën en suggesties die passen bij die zoekterm
- De variatie in populariteit van de zoekterm over tijd
- Wat Google Ads-gerelateerde informatie, zoals een voorgesteld bod, en de mate van concurrentie op die zoekterm
Een conclusie zou kunnen zijn dat de eerste zoektermen met het meeste volume het meest interessantst zijn. Toch is het het overwegen waard om deze zoektermen te negeren, en je te focussen op termen met minder volume. Ook is relevantie het belangrijk, zoals dat ‘webdesign’ niet juist in deze context past. Je bent namelijk niet de enige met toegang tot deze informatie. Omdat er zoveel volume op deze zoektermen zit, zit er ook onwijs veel concurrentie op. Dat maakt het alleen maar moeilijker om goed op deze zoekwoorden te scoren. De beste pagina’s hierover worden nu eenmaal het vaakst bekeken, dus om daar als nieuwe, ‘onbekende’ pagina tussen te komen wordt nog knap lastig. Idealiter check je dus vooraf of het zin heeft om hier tijd en moeite in te steken. Dat doe je bijvoorbeeld met de MozBar, van het Amerikaanse online marketing bureau Moz.
2. Optimaliseer je website op technisch gebied
In een wereld waar veel concurrentie is, gaat het vaak om de details. Bij SEO is dat niet anders. De concurrentie in de bovenste resultaten van de belangrijkste zoekopdrachten is moordend. Daarom is ook op technisch gebied SEO optimalisatie van belang.
Vaak wordt het vergeten hoe belangrijk de technische prestaties van je website zijn. Google straft een website die technisch slecht presteert namelijk af met een lagere positie. Meer dan ooit is het belangrijk dat een gebruiker een goede ervaring heeft op een bepaalde webpagina.
Verschil maak je door de technische details tot in perfectie uit te voeren. We lopen het rijtje samen door. En met ‘technisch’ bedoel ik trouwens niet dat je je moet inlezen over lastige termen en technische processen – vaak kun je zelf in het CMS al een heleboel nodige aanpassingen maken. Hieronder een rijtje met aanpassingen die je kunt doorvoeren om je website te optimaliseren:
- Ontwikkel een SEO-vriendelijke sitestructuur
- Optimaliseer je title tags en meta descriptions
- Optimaliseer je koppen
- Gebruik HTML/CSS in je buttons
- Stop met ‘Lees meer’ en ‘Klik hier’
- Let op de ‘above the fold’-regel
- Comprimeer je afbeeldingen
- Kies voor https, of http, maar niet beiden!
- Zorg ervoor dat de markup en de zichtbare tekst overeenkomen
- Maak gebruik van streepjes ( – ) in plaats van underscores ( _ )
- Zorg dat je je hoofddomein linkt met je subdomein
- Gebruik voor je submappen en bestandsnamen alleen kleine letters, getallen en koppeltekens
- Vermijd duplicate content
3. Content: schrijf content voor SEO
Met een goede basis en linkbuilding ga je het niet redden. Content is king, en dat geldt meer dan ooit.
Door de jaren heen heeft Google verschillende updates aal het algoritme doorgevoerd.Kwalitatief sterke inhoud is essentieel om goede posities te realiseren. Afbeeldingen, video’s en andere content – mits van hoge kwaliteit, uiteraard – worden daarbij steeds belangrijker. Ook tekstuele inhoud blijft van groot belang.
SEO Copywriting is een schrijfwijze waarbij je leesbare en overtuigende content creëert. Op deze manier maak je kwalitatieve teksten voor de bezoekers van je site. Tegelijkertijd speel je in op de relevantste zoektermen, waarbij je hoger rankt in de zoekresultaten.
Het wordt vaak onderschat hoe belangrijk het is de goede balans te vinden tussen de dichtheid van keywords, en een sterke overtuigende tekst waar je bezoekers gecharmeerd van zijn. Dit is dan ook de grootste uitdaging voor SEO marketeers en content marketeers.
De belangrijkst punten die je moet onthouden:
- Schrijf voor je lezer, niet voor de zoekmachine. Het feit dat bezoekers bereid zijn om een paar minuten te besteden aan het bekijken van een pagina, is voor een zoekmachine het bewijs dat je relevant bent. Google zal blij zijn met al je inspanningen.
- Gebruik de juiste zoekwoorden. Dit is nog steeds de belangrijkste factor om relevant te zijn voor een zoekwoord. Máár: voorkom keyword stuffing! Dat is het volproppen van content met de belangrijkste zoekwoorden. Kies je zoekwoorden zorgvuldig, en kijk ook vooral naar de potentie. Kun je hoog scoren? Maak daarvoor eerst een goede concurrentieanalyse.
- Focus op kwaliteit. Dat is veel belangrijker dan kwantiteit. Schrijf in plaats van vijf middelmatige artikelen, één heel goed artikel. Bovendien heb je niets aan het gebruik van de juiste zoekwoorden, als je content uiteindelijk van weinig kwaliteit blijft.
- Denk ook aan ‘intermenselijke relaties’ – ofwel, interactie tussen mensen onderling. SEO was jaren geleden nogal technisch, en dat is het nu nog steeds. Gelukkig wordt het succes tegenwoordig ook grotendeels bepaald door waardering van anderen. Ofwel: de verspreiding van de content door anderen. Actieve deelname aan netwerken zoals Facebook, LinkedIn en Twitter is daarom van erg groot belang.
4. Verbeter je autoriteitsscores
Je optimaliseert je website voor een hogere positie in Google. Duizenden factoren spelen mee in de uiteindelijke positie. Eén daarvan, een hele belangrijke, is autoriteit. Op een schaal van 1 tot 10, krijgt autoriteit een 11 als het gaat om relevantie in de organische vindbaarheid.
Moz’ Domain Authority & Page Authority
Al snel ontstond de vraag naar een vervanger van deze belangrijke metric. Eén van de populairste – die ook vandaag de dag nog goed werkt -, zijn de Page Authority en de Domain Authority-scores van het Amerikaanse online marketing bedrijf Moz.
- Domain Authority (2.0): een autoriteitsscore die wordt gegeven aan je domein in het geheel, op een schaal van 1 tot en met 100.
- Page Authority: werkt hetzelfde als de Domain Authority, alleen dan voor slechts één pagina binnen je domein.
Je autoriteitsscores worden dus grotendeels bepaald door het aantal kwalitatieve backlinks dat naar jouw website verwijst. Het aantal backlinks kun je vergroten middels twee activiteiten: linkbuilding, en linkbaiting.
Wat is linkbuilding?
Linkbuilding is het zelf aanschrijven van (beheerders van) pagina’s om te vragen zij linkje naar jouw pagina willen opnemen.
De voordelen van linkbuilding:
- Je weet exact op welke pagina je komt te staan
- Je weet vrijwel zeker wat de anchor tekst (ofwel, het klikbare gedeelte) is van je linkje
- Je kunt dus beter sturen op hoe je gevonden wilt worden
- Je backlinks worden verkregen op een kwalitatieve manier
- Je behoudt de controle, omdat je zelf bepaalt welke pagina’s je wel en niet aanschrijft
De nadelen van linkbuilding:
- Het is erg tijdsintensief. Je wilt alleen sites van hoge kwaliteit (ofwel, met hoge autoriteitsscores) aanschrijven. Dit kost véél uitzoekwerk. En als je wilt dat je linkje daadwerkelijk geplaatst wordt, moet je een persoonlijk en gepast mailtje opstellen. Van massale spam wordt niemand blij.
- Het kan misschien wat ondankbaar aanvoelen. Je moet beheerders vragen om een linkje te plaatsen. Waarom zouden ze dit zomaar voor een onbekende doen? Denk dus goed na over je benadering, en wat je tegenprestatie is.
- Pas op dat je niet teveel ‘kunstmatige’ backlinks hebt. Het moet voor Google een soort van ‘natuurlijk’ ogen. Houd de variatie door te verwijzen naar meerdere URL’s en gebruik diverse anchor teksten. Probeer je te houden aan de 60-30-10-formatie. Hierbij is 60% van de anchors van backlinks je merknaam, 30% je merk in combinatie met een specifiek zoekwoord, en 10% alleen het zoekwoord.
Wat is linkbaiting?
Linkbaiting proces van “shareable” content maken, waarmee je hoopt op een verspreiding van content die ‘vanzelf gaat’ – ofwel, wordt opgepikt door andere webgebruikers en media. Hierbij denk je aan grappige filmpjes, infographics, giveaway-acties, wedstrijden, etcetera. Probeer reacties uit te lokken, of gebruik humor in je content. Kortom: probeer leuke reacties uit te lokken, of gebruik humor in je content. Hopelijk gaat je actie of content viral!
Rondom 1 april zijn er altijd leuke linkbait-acties. Zo ook deze, van LampenOnline.com. Zij kondigden aan met Jomanda samen te gaan werken. Jomanda is zogenaamd “genezend medium”, en zij zou “het licht brengen” in huiskamers. Uiteraard was daar natuurlijk niets van waar, maar het was wel een goede linkbait-actie! Veel nieuwssites, waaronder Shownieuws, pikten het nieuws op. Het lokte behoorlijk wat reacties uit!
De voordelen van linkbaiting:
- Het is minder tijdsintensief dan linkbuilding. Onderschat het trouwens niet; je moet wél alles goed uit hebben gedacht. Maar als je actie eenmaal uitgerold is, en het wordt opgepakt, is het een kwestie van sit back en relax. En uiteraard blijven monitoren.
- Linkbaiting is dankbaarder. Je hebt niet te maken met afwijzingen nadat je hebt geploeterd op het perfecte mailtje.
- Backlinks worden hoe dan ook verkregen op een natuurlijke wijze. Beheerders kunnen zelf beslissen hoe ze naar je linken. Daardoor lijkt het sowieso minder gekunsteld in de ogen van Google.
De nadelen van linkbaiting:
- Je hebt veel minder controle over de plaatsing van je backlinks – en dus de kwaliteit hiervan.
- Je kunt minder goed op zoekwoord sturen, omdat de anchor tekst niet door jezelf wordt bepaald.
- Je weet niet hoe je actie/content wordt weggezet. Misschien komt je content wel in een negatief daglicht te staan.
- Je hebt geen garantie of je content of actie wel of niet goed wordt opgepikt. Het kan zo zijn dat je veel moeite hebt gestoken in een gave actie, maar dat die niet wordt opgepikt. Dan kom je met lege handen thuis.
Hulp nodig bij het optimaliseren van je website of bij het maken van SEO-ready content. Stel een vraag via het contactformulier of neem direct contact op en we bespreken het tijdens een kop koffie!