
Succes op social media is iets waar veel bedrijven naar streven. Dat gaat je niet lukken door volgers te kopen, een paar hashtags onder je post te zetten of dagelijks content te pushen. Hiervoor is een strategie nodig, een echte social media strategie. Social media is bijna niet meer weg te denken uit een algemene online strategie. Met een social media strategie beschrijf je eigenlijk hoe en waarom je social media gaat inzetten. Laten we er samen induiken! Wat staat je te wachten?
Social Succes Cycle
Voor elke fase in de customer journey is er een socialmediakanaal te vinden dat hiervoor geschikt is. Een paar jaar terug zagen we social media echt als branding kanalen. Hier is het nog steeds super geschikt voor, maar de mogelijkheden zijn inmiddels zo uitgebreid dat het steeds meer e-commerceplatformen worden. Met de introductie van bijvoorbeeld Instagram Shopping kun je makkelijk relevante bezoekers overhalen jouw product te kopen. Daarnaast kun je ook steeds makkelijker leads verzamelen door middel van leadgeneratie.
Wanneer je de verschillende doelen van iedere fase in de customer journey bekijkt, dan zie je dat in de ‘see’ en ‘respond’ fase vooral focus ligt op branding en awareness. De ‘think’ en ‘do’ fases spelen wat meer in op het generen van leads en verkopen. Bij ‘return’ en ‘recommend’ is het doel een herhaalbezoek en de aanbeveling naar anderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan retargeting campagnes.

Het inzetten van socialmediakanalen is niet alleen verschillend per fase, maar ook verschillend voor B2B en B2C. Zo is Snapchat bijvoorbeeld perfect in te zetten in de B2C ‘see’ en ‘respond’ fase om awareness te creëren. Snapchat zul je niet zo snel voorbij zien komen in de B2B-branche. Hier is LinkedIn weer een belangrijk platform en dit zie je dan ook regelmatig terugkomen in de customer journey.
Maar hoe zet je nu deze kanalen ook daadwerkelijk goed in en bouw je echt een social strategie? Voor het opzetten hiervan gebruik ik de Social Succes Cycle. Dit model bestaat uit drie fases: social listening, social influencing en social selling. Iedere fase speelt in op een bepaald aspect binnen social media wat samen een volledige strategie vormt. Er is geen concreet eindpunt, alle fases blijven zich herhalen, waardoor je naar een soepel proces gaat en op de juiste manier social media gaat inzetten.

Social Listening
Hoe praten (potentiële) klanten over jou en jouw producten? In deze fase ligt de focus op het verkrijgen van deze inzichten en het vergroten van klanttevredenheid. Samengevat kun je deze fase zien als:
“Het monitoren en reageren op klanten en potentiële klanten om content- en product kansen te identificeren en reputatiemanagement uit te voeren. In de social listening fase worden analyses gedaan op campagne-, post- en doelgroep-niveau als fundament voor de volgende fases.”
- Doel: Klanttevredenheid
- KPI’s: reputatie/sentiment, reviews, reactietijd en mentions
Je kunt deze fase zien als het beginpunt van het opzetten van een goede socialmediastrategie. Het is super belangrijk om te weten wat er gezegd wordt over jou als merk, maar ook over jouw product, over de markt, over de branche en over specifieke gebeurtenissen waar jij mee te maken hebt. Dat pak je nu precies in deze fase aan.
In het begin zal deze fase tijdrovend lijken en niet direct iets opleveren. Na een tijdje zul je zien dat je hier hele waardevolle data uit gaat halen, die je kunt gebruiken in je campagnes en organische posts. Daarnaast zul je snel trends zien in de markt waar je content over kunt schrijven of wellicht nieuwe producten omheen kunt ontwikkelen. Ook door reviews / mentions te volgen kom je erachter wat mensen van jouw producten vinden en kun je dit gebruiken als input voor verbeteringen.
Wat pak je in deze fase aan?
- Inrichten van pixels en tags
- Algoritmes begrijpen
- Gebruik maken van tooling
- Doelgroepen bepalen en monitoren
Social Influencing
Bij social influencing focussen we ons op het verhogen van autoriteit. In deze fase ga je laten zien dat jij de autoriteit bent op een bepaald gebied. Je gaat je volgers en potentiële volgers inspireren met jouw content. Welke content dat wordt en wanneer je wat gaat verspreiden ga je ook in deze fase bepalen. Samengevat kun je deze fase zien als:
“Het verhogen van autoriteit op social media door het verspreiden en delen van waardevolle content en gebruik te maken van het netwerk/ influencers in de markt. In deze fase ligt de focus op content planning.”
- Doel: Naamsbekendheid
- KPI’s: IPM score, organisch bereik en followers
Om te laten zien dat je de autoriteit bent op een bepaald gebied, moet je dit uitdragen. Dat kan online het beste door middel van content. Welke content heb je al? Zijn er al video’s en afbeeldingen? Heb je kwalitatieve blogs of contentstukken? Verzamel alles wat je hebt en leg dit tegenover de vooraf gedefinieerde doelgroepen.
Hoe pak je dit aan?
- Content analyse
- Bestaande content mappen in het LCSS model
- Opstellen van je content strategie
Social Selling
De derde en laatste fase van de social success cycle is social selling. Dit is een fase die gefocust is op het vergaren van leads of het verkopen van producten. Uiteindelijk wil je namelijk de mensen die je hebt gesproken of geïnspireerd hebt in voorgaande fases over de streep trekken. Deze fase wordt daarom ook geformuleerd als:
“Het genereren van leads en het verkopen van producten bij bestaande klanten en prospects op social media middels betaalde advertenties”
- Doel: Leads en/of sales genereren
- KPI’s: CTR, #leads / transacties, CPC, CPM, ROI en Audience growth
Voordat je begint met het pushen van je producten, moet je bepalen wat je wil bereiken en bij welke doelgroepen.Vervolgens ga je kijken welke content voor welke doelgroep geschikt is en of je deze in voorgaande fases al hebt gemaakt. Zo niet, maak dan nieuwe content.
Dit is het startpunt vanuit waar je campagnes worden ingericht. Welke campagne-types ga je kiezen? En op welke kanalen ga je het inzetten? Er zijn oneindig veel mogelijkheden.
Succes bepalen
Het is belangrijk dat je KPI’s aan je socialmediaprestaties gaat hangen. Op deze manier kun je campagnes en effort meetbaar maken en bepalen of het een succes is geweest. Voorbeelden van KPI’s zijn:
- 5% groei in volgers op Facebook per maand.
- Een gemiddelde CTR van 1,5% halen op de Facebook campagnes.
Kijk elke maand even terug op de resultaten en houd ze tegen je vooraf gestelde KPI’s aan. Op deze manier monitor je makkelijk en snel of je op de juiste weg zit en waar je nog moet bijsturen. Verder is het ook belangrijk dat je er tijd en geld in stopt. Een paar jaar terug kon je organisch ook heel goed scoren. Je kunt nu bijna niet meer organische posities claimen zonder ook wat geld er tegenaan te gooien.
Daarnaast is het belangrijk dat je de social success cycle blijft doorlopen. Stop dus niet bij het opzetten van je campagnes, maar ga na die ene campagne weer opnieuw luisteren wat er gezegd wordt en speel hier op in. Sluit je content daar weer op aan en start met adverteren op dat specifieke onderdeel. Hulp nodig bij het opzetten en uitvoeren van jouw social succes cycle? Neem contact op of vraag gratis een offerte aan.